Kapat

Öne Çıkanlar

  • Vakıf Haberleri
  • Duyurular & Etkinlikler
  • Düzce Haberleri
  • Blog
  • Düzce İçin Varız | 1993
  • Instagram

    @duzcekalkinma

  • Facebook

    @duzcekalkinmavakfi

  • Twitter

    @duzcekalkinma

  • Youtube

    @duzcekalkinma

Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı
  • Vakfımız
    • Hakkımızda
    • Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı 2021 Faaliyetleri
    • Misyon & Vizyon
    • Değerlerimiz
    • Faaliyetlerimiz
    • Kurumsal Kimlik
    • Bağış Hesabımız
    • Medya Merkezi
      • Fotoğraf Galeri
      • Video Galeri
  • Yönetim
    • Kurucularımız
    • Onur Kurulu & Yönetim Kurulu
    • Başkanlarımız
    • Başkanın Mesajı
  • Projelerimiz
  • Basın Odası
    • Vakıf Haberleri
    • Duyurular & Etkinlikler
    • Düzce Haberleri
    • Blog
  • Düzce
    • Tarih
    • Kültür ve Turizm
    • Doğa
    • El Sanatları
    • Eğitim
    • Coğrafya
    • Yöre Mutfağı
    • Spor
    • Tarım
    • İlçeler
    • Beldeler
    • OSB'ler
    • Gezilecek Yerler
  • İletişim
Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı
Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı

İletişim Bilgileri

  • Orhangazi Mahallesi 440.Bulvar 3K GREENLIFE No:25B/147 81620 , Merkez / DÜZCE
  • +90 532 397 50 52
  • duzcekalkinmavakfi@gmail.com
  • Ana Sayfa
  • Düzce
  • Yöre Mutfağı

Yöre Mutfağı

Yöre Mutfağı

Karadeniz denilince akla fındık ve çay gelir. Bu ikilinin yanı sıra, Düzce Mutfağı ilin kültürel çeşitliliğinden dolayı birçok farklı lezzete sahiptir.

Akçakoca Mancarlı Pide

Osmanlı Dönemi'nden bu güne gelen Mancarlı Pide Akçakoca köylerinde halen yapılmaya devam etmektedir. Mancar otu diye tabir edilen pazı veya ıspanak gibi yeşillikler kullanılarak yapılmaktadır. Bol yağış alan Düzce ovasının sulak topraklarında yetişen bu bitkiler, vitamin açısından zengin bir besin deposudur. Mancar otu hazırlanan hamur içinde pişirilerek pide haline gelir.

Akçakoca Melengüçceği Tatlısı

Akçakoca’nın en otantik lezzeti olan Melengüçceği Tatlısı’nın tarihi Orta Asya Türklerine kadar dayanır. Manda kaymağının kızartılması ve hamurun içine sürülmesi ile oluşan tatlı, üzerine kaymak veya dondurma eklenerek servis edilir. 

Balık ve Fındık Helvası

Yolunuz Akçakoca’ya düştüğünde, deniz manzarası eşliğinde mevsim balıklarını en tazelerini yemek fırsatı bulacaksınız. Özellikle balık sonrasında sofranıza gelecek fındıklı helvayı çay eşliğinde mutlaka tatmalısınız.

Düzce Köftesi

Düzce Köftesini diğer köfte türlerinden ayıran en önemli özelliği söz konusu köftenin üretiminde kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has floraya sahip Düzce yaylalarında beslenerek yetiştirilmiş dana (tercihen düve) veya kuzu etinden elde edilmiş olmasıdır. Düzce Köftesine kendi yağı dışında hiçbir yağ katılmaz. İçine sadece az miktarda baharat ve ekmek yerine uygun miktarda mısır unu katılır.

Konuralp Pirinci ve Pilavı

Halk dilinde kasaba pirinci olarak anılan Konuralp Pirincinin tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. “Osmanlı Saray Mutfağının Pirinci” olarak adlandırılan Konuralp Pirinci, zamanının vazgeçilmez lezzet kaynaklarından biri olarak varlığını bugüne kadar sürdürmüştür.

Konuralp pilavının en önemli özelliği, Düzce’nin Konuralp Bölgesinde yetişen yerli Konuralp pirincinden yapılıyor olmasıdır. Konuralp Pilavının sunumunda, demlenen pilav, bir tepsiye

aktarılır, üstüne yufka veya ince lavaş serilerek servis edilir.

Kaldirik

Kaldirik, hodan veya ıspıt gibi isimlerle de anılan bir ottur. Turşusu ve kavurması Karadeniz sofralarının vazgeçilmezidir.

Haluj

Haluj’a Çerkez veya Abhaz Mantısı da deniyor. Yöreye özgü peynir veya patatesli hazırlanan Haluj, yağda kızartılarak veya haşlanarak yoğurtlu sos ile servis ediliyor.

Şeker Kamışı Pekmezi

El emeğiyle hazırlanan, organik olarak yılda bir kez üretilen şeker kamışı pekmezinin çok sağlıklı olduğu biliniyor ve bu pekmez bir şifa kaynağı olarak tüketiliyor. Çilimli ilçesine bağlı Tepeköy’de üretilen şeker kamışı; kansızlık, kemik erimesi, halsizlik gibi birçok hastalığa iyi geliyor. 

Dağ Çileği

Düzce’de ormanda ve fındık bahçelerinde yetişen dağ çileğinin tadına kesinlikle bakmalısınız. Yöresel pazarda da kolayca bulacağınız bu dağ çileğinin besin değeri de oldukça yüksek. 

Damat Şekerlemesi

Düzce ilinde ürün deseni içinde bulunan ve yoğun şekilde yetiştiriciliği yapılan en önemli tarım ürünü fındıktır. Farklı kültürlerin yaşadığı ilde fındıkla yapılan çeşitli lezzetler bulunmaktadır. Bunlardan Damat Şekerlemesi (Şekerli Fındık) sevilen lezzetlerden biridir.

Bal Kabağı

Düzce’de yetiştiği humuslu toprak nedeniyle farklı bir aromaya sahip olan Düzce Bal Kabağı, en sevilen lezzetler arasındadır. Kabak Taslısı, Kabaklı Kıvırma, Bal Kabağı Çorbası, Fırında Kara Kabak gibi çeşitli lezzetler bal kabağından yapılmaktadır.

Taze Abaza Peyniri

Türkiye’nin yöresel peynir çeşitleri arasında yer alan Abaza peyniri, Abazaların geleneksel üretim yöntemleri ile üretilmektedir.

İsli Çerkez Peyniri

İsli Çerkez peyniri, Düzce’de yaşayan Çerkezler tarafından üretilen yöresel bir peynir çeşididir. Ağacın kalitesi isleme işlemi için oldukça önemlidir. Kuru dut ve akasya ağaçları ile yakılan ateşin isi bu iş için uygundur.

Çerkez Tavuğu

Çerkez kültürüyle özdeşleşen Çerkez Tavuğu, Çerkez mutfağının ana yemeklerinden biridir. Ana malzemesi tavuk ve ceviz olan yemeğin ön plana çıkan tadı ise cevizdir.

Abısta

Yemeklerin yanında katık olarak tüketilen, ekmek görevi de gören Abısta özellikle Abaza peyniri veya Çerkez peyniri kullanılarak hazırlanır.

Gürcü Mantısı (Hinkali)

(Hinkali) Gürcü mutfağına özgü bir tür mantıdır. İnce açılmış hamur üzerine kıyma ile hazırlanan iç malzemesi konduktan sonra, hamur bohça gibi toplanır ve ucu sıkılır. Kaynar suda pişen hinkali, içindeki suyuyla birlikte sıcak olarak servis edilir. Geleneksel tarzda ucundan tutularak elle yenir.

Cevizli Ev Makarnası

Ev makarnası, un, yumurta, yağ ve tuz karışımı olan hamurun tek tek daireler halinde açılıp ince ince kesilmesinden elde edilen bir çeşit makarnadır. Cevizle servis edilir. Yörede çok sevilen bir makarna türüdür.

Çiğ Börek

Kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Türkleri yemeğidir.

Göbete

Kırım Türkleri mutfağının en sevilen lezzetlerinden. Bir tür börek olarak tarif edebileceğimiz göbete, genelde tavukla hazırlanan bir harçla yapılıyor.


Bu İçeriği Paylaş

Site İçi Arama Merkezi

Düzce

  • Tarih
  • Kültür ve Turizm
  • Doğa
  • El Sanatları
  • Eğitim
  • Coğrafya
  • Yöre Mutfağı
  • Spor
  • Tarım

Sosyal Medya'da Biz

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Youtube

İletişim Merkezi

  • Adres

    Orhangazi Mahallesi 440.Bulvar 3K GREENLIFE No:25B/147 81620   Merkez / DÜZCE

  • Telefon

    +90 532 397 50 52

  • E-posta

    duzcekalkinmavakfi@gmail.com

Hızlı Bağlantılar

  • Ana Sayfa
  • Vakfımız
  • Yönetim
  • Projelerimiz
  • Vakıf Haberleri
  • Duyurular & Etkinlikler
  • Düzce Haberleri
  • Düzce'yi Keşfet
  • Site Haritası
  • İletişim

Bizi Takip Edin

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter

© 2021 Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Tüm Hakları Saklıdır.

Serbay// Dijital Reklam Ajansı